Anticoagulantele pot îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu COVID-19

May 14, 2020 | Stiri

Tratarea pacienților cu COVID-19 spitalizați cu anticoagulante (diluatori ai sângelui care încetinesc coagularea) poate îmbunătăți șansele de supraviețuire, conform raportului cercetătorilor de la Mount Sinai COVID Informatics Center.

Studiul, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, ar putea oferi o perspectivă nouă despre cum trebuie tratați pacienții cu coronavirus odată ce sunt internați în spital. Studiul a constatat că pacienții cu COVID-19 spitalizați, tratați cu anticoagulante, au avut rezultate îmbunătățite atât în ​​cadrul, cât și în afara unității de terapie intensivă. Cercetarea a arătat, de asemenea, că diferența de evenimente de sângerare la pacienții tratați cu și fără anticoagulante nu a fost semnificativă. Cercetătorii de la Mount Sinai spun că munca lor prezintă o cale terapeutică importantă pentru pacienții cu COVID-19.

„Această cercetare demonstrează că anticoagulantele luate pe cale orală, subcutanată sau intravenoasă, pot juca un rol major în îngrijirea pacienților cu COVID-19, iar acestea pot preveni eventuale evenimente mortale asociate cu coronavirus, incluzând atac de cord, accident vascular cerebral și embolie pulmonară”, spune Valentin Fuster, directorul  Mount Sinai Heart“Utilizarea anticoagulantelor trebuie luată în considerare atunci când pacienții sunt primiţi la urgenţe și au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, pentru a îmbunătăți eventual rezultatele. Cu toate acestea, fiecare caz ar trebui evaluat pe o bază individualizată pentru a ține cont de riscul potențial de sângerare.”

Publicarea acestui studiu urmează unor cercetări recente efectuate la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, care arată că un număr mare de pacienți spitalizați cu COVID-19 au dezvoltat niveluri ridicate de cheaguri de sânge, care pot pune viața în pericol, ceea ce duce la evenimente tromboembolice potențial mortale.

O echipă de investigatori a evaluat înregistrările a 2.773 de pacienți cu COVID-19, internați la cinci spitale din sistemul de sănătate Mount Sinai, din New York (Spitalul Mount Sinai, Mount Sinai West, Mount Sinai Morningside, Mount Sinai Queens și Mount Sinai Brooklyn), între 14 martie și 11 aprilie 2020. Ei au privit în mod specific ratele de supraviețuire pentru pacienții plasați pe anticoagulante față de cei care nu au beneficiat de anticoagulante. Cercetătorii au avut în vedere anumiți factori de risc înainte de a evalua eficacitatea anticoagulării, inclusiv vârsta, etnia, afecțiunile preexistente.

Dintre pacienții cu COVID-19 analizați, 786 (28 %) au primit o doză de tratament complet de anticoagulante, o doză mai mare decât cea care este administrată în mod obișnuit pentru prevenirea cheagurilor de sânge și una care este administrată de obicei celor care au deja cheaguri sau sunt bănuiţi că au cheaguri. Tratamentul cu anticoagulante a fost asociat cu o supraviețuire îmbunătățită a spitalului în rândul pacienților cu COVID-19, atât în ​​cadrul, cât și în afara unității de terapie intensivă. Dintre pacienții care nu au supraviețuit, cei cu anticoagulante au murit după ce au petrecut în medie 21 de zile la spital, comparativ cu pacienții care nu au fost anticoagulați, care au decedat după o medie de 14 zile în spital.

Efectul anticoagulării a fost mai pronunțat asupra pacienților ventilați – 62,7% dintre pacienții intubați care nu au fost tratați cu anticoagulante au murit, comparativ cu 29,1 % pentru pacienții intubați tratați cu anticoagulante. Dintre pacienții intubați care nu au supraviețuit, cei fără anticoagulante au murit după 9 zile, în timp ce bolnavii tratați cu anticoagulante au murit după 21 de zile. Toți pacienții din studiu aveau făcute analize ale sângelui la sosirea la spital, care includeau măsurarea diferiţilor markeri inflamatori. Analiza înregistrărilor a arătat că pacienții care au primit anticoagulante aveau markeri inflamatori mai mari în comparație cu pacienții care nu au fost tratați cu anticoagulante. Acest lucru poate sugera că pacienții cu o boală mai severă pot beneficia de anticoagulante mai devreme.

Studiul a explorat și asocierea tratamentului anticoagulant sistemic cu evenimente de sângerare. Sângerarea majoră a fost definită ca

1) hemoglobină <7 g / dL și orice transfuzie de globule roșii;

2) cel puțin 2 unități de transfuzie de globule roșii în 48 de ore; sau

3) un cod de diagnostic pentru sângerare majoră incluzând hemoragie intracraniană; hematemeza; melena; ulcer peptic cu hemoragie; hemoragie colon, rectală sau anală; hematurie; hemoragie oculară; și gastrită hemoragică acută. Printre cei care nu au primit anticoagulante, 38 (1,9 %) pacienți au avut evenimente de sângerare, comparativ cu 24 (3%) dintre cei care au primit anticoagulante, p = 0,2).

“Sperăm că acest raport al asocierii terapiei de anticoagulare, cu supraviețuire îmbunătățită, va fi confirmat în investigațiile viitoare. Cercetătorii de la Mount Sinai continuă să analizeze datele noastre despre pacienții cu COVID-19 pentru a contribui la eforturile mondiale de a găsi tratamente eficiente“, spune David Reich, președinte al Spitalului Mount Sinai.

“În calitate de cardiolog care s-a ocupat de îngrijirea pacienților cu COVID-19 în ultimele trei săptămâni, am observat o cantitate crescută de cazuri de cheaguri de sânge în rândul pacienților spitalizați, așa că este esențial să vă uitați dacă anticoagulantele oferă beneficii pentru ei”, spune co-cercetătorul Anu Lala, asistent profesor de medicină (cardiologie) la Școala de Medicină Icahn, Mount Sinai. “Este important de menționat că analize suplimentare și studii prospective sunt necesare pentru a determina eficacitatea pentru utilizarea pe scară largă a anticoagulantelor la pacienții cu COVID-19 spitalizați.”

“Acest studiu deschide ușa pentru un studiu mai extins, care va fi realizat cu 5.000 de pacienți pozitivi COVID-19, unde vom evalua eficacitatea a trei tipuri de terapie antitrombotică – antitrombotice orale, heparină subcutanată și heparină intravenoasă, și apoi poate să angajăm datele noastre pentru studii clinice potențiale”, spune autorul principal Girish Nadkarni, co-director al Centrului de Informatică Mount Sinai COVID. „Suntem încântați de aceste rezultate preliminare, care pot avea un impact pozitiv asupra pacienților cu COVID-19 și care le pot oferi o șansă mai mare de supraviețuire, deși sunt necesare mai multe studii.”

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507194907.htm

Imagine de <a href=”https://pixabay.com/ro/users/fernandozhiminaicela-6246704/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=5065426″>fernando zhiminaicela</a> de la <a href=”https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=5065426″>Pixabay</a>