Ce este tromboza? Tipuri, diagnostic, simptome și prevenție

Mar 18, 2021 | Stiri

Abilitatea sângelui tău de a se închega ajută la supraviețuirea ta. Fără asta, fiecare zgârietură sau tăietură superficială ar putea deveni o urgență medicală. Totuși, cheagurile de sânge pot reprezenta o problemă atunci când se formează în locurile în care nu ar trebui, precum în vene, acolo unde un cheag poate bloca fluxul sangvin. Asta se numește tromboembolism venos (tromboză) și este o afecțiune medicale periculoasă, însă poate fi tratată. Există două tipuri de tromboembolism venos, iar principala diferență este locul din corp în care apar.

Tromboza venoasă profundă apare, după cum sugerează și denumirea, adânc în vene, de obicei la picioare. De asemenea, tromboza venoasă profundă poate apărea și în brațe. Tromboza venoasă profundă poate bloca circulația sângelui, poate cauza dureri, inflamație, roșeață și senzația de căldură în apropierea venei blocate.

Embolia pulmonară este mult mai gravă decât tromboza venoasă profundă. Embolia pulmonară apare atunci când o tromboză venoasă profundă se desprinde și se deplasează la plămâni. O embolie pulmonară reprezintă o urgență care pune în pericol viața. Poate cauza probleme de respirație, palpitații ale inimii, dureri în piept și amețeală. De asemenea, poate duce la inconștiență.

 

Material integral pe: Descopera.ro