Complicațiile trombozei

Nov 23, 2021 | Sa intelegem tromboza

O complicație a trombozei des întâlnită este hipoxia, rezultatul obstrucționării arterei venoase. Când majoritatea vaselor de sânge sunt blocate, suplimentul de oxigen pentru organism este redus și rezultatele se remarcă prin producția crescută de acid lactic.

În plus, în unele cazuri, cheagul de sânge poate să se desprindă și să călătorească prin organism, un proces cunoscut sub numele de embolizare. Embolul poate obstrucționa circulația sângelui către organe esențiale precum creierul sau plămâni, reducând sau inhibând oxigenul și circulația sângelui, provocând repercusiuni ireversibile asupra organismului.

Alte complicații ale trombozei sunt:

  • Embolia pulmonară

O complicație a trombozei venoase profunde este embolia pulmonară, având un impact important asupra pacientului diagnosticat (EP). Unei persoane îi este asociată această afecțiune în momentul în care cheagul de sânge se deplasează către plămâni. În vederea prevenției timpurii este important ca pacientul diagnosticat cu tromboză să cunoască și să fie atent la simptomele emboliei pulmonare, pentru a o putea trata corespunzător încă din stadiile incipiente.

  • Sindromul postflebitic

Este cea mai frecventă complicație a trombozei venoase profunde și mai este cunoscut sub numele de sindrom post-trombotic. Sindromul postflebitic se referă la simptomele insuficienței venoase cronice, care se dezvoltă după tromboza venoasă profundă (mai des întâlnită la persoane peste 65 de ani) și reprezintă o complicație comună, împovărătoare și costisitoare.