De ce se formează cheagurile de sânge care duc la forma gravă a bolii

Nov 3, 2020 | Stiri

Se știe deja că formarea cheagurilor de sânge și inflamația este ceea ce face boala COVID-19 atât de gravă. Cercetătorii au descoperit, acum, ce duce la formarea atât de agresivă a cheagurilor de sânge.

Cheagurile de sânge continuă să facă ravagii la pacienții cu infecție severă COVID-19 și un nou studiu explică ce le poate provoca ala cea mai mare parte a pacienților.


Vinovatul pare să fie un anticorp autoimun care circulă în sânge, atacă celulele și declanșează cheaguri în artere, vene și vase microscopice. Cheagurile de sânge pot provoca evenimente care pun viața în pericol, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Și, în COVID-19, cheagurile microscopice pot restricționa fluxul de sânge în plămâni, afectând schimbul de oxigen.


În afara noii infecții cu coronavirus, acești anticorpi care cauzează cheaguri sunt de obicei observați la pacienții cu sindromul antifosfolipidic, care este o boală autoimună. Conexiunea dintre autoanticorpi și COVID-19 a fost neașteptată, spune autorul corespondent Yogen Kanthi, doctor în științe medicale, profesor asistent la Michigan Medicine Frankel Cardiovascular Center și cercetător la National Institutes of Health’s National Heart, Lung, and Blood Institute. „La pacienții cu COVID-19, continuăm sa vedem un ciclu implacabil, autoamplificator de inflamație și coagulare în corp”, spune Kanthi. „Acum, aflăm că autoanticorpii ar putea fi un vinovat în această buclă de coagulare și inflamație care face ca oamenii care se luptau deja să fie și mai bolnavi. Unele dintre cele mai grave coagulări pe care le-am văzut vreodată”.

Materialul integral pe www.dcmedical.ro