Dezvoltarea cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca poate depinde de grupa sanguină a pacientului

Oct 12, 2021 | Stiri

Dezvoltarea cheagurilor de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca ar putea fi legată de grupul sanguin al pacientului, sugerează un studiu. Tromboza venoasă cerebrală (TVC) presupune apariția cheagurilor de sânge la nivelul venei cerebrale din creier, fenomen întânit cel mai frecvent la femeile tinere. Reprezintă mai puțin de 1% din toate cazurile de accident vascular cerebral la nivel mondial.

Afecțiunea a devenit predominantă în ultimul an datorită posibilei legături cu vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Cercetătorii de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, au identificat prima legătură genetică care ar putea face oamenii mai predispuși la TVC.

Grupa de sânge AB?

Zona genomului uman care se corelează puternic cu TVC este localizată în aceeași regiune cu gena grupului sanguin, spun cercetătorii. Studiul, publicat în revista Annals of Neurology, a fost realizat de-a lungul unui deceniu și a analizat 882 de pacienți diagnosticați cu TVC în toată Europa, comparativ cu un grup de control. În populația generală, aproximativ 1,2% dintre pacienții analizați aparțineau grupului sanguin AB, dar cifra aproape s-a triplat (3,3%) în grupul celor cu TVC, potrivit studiului.

Material integral pe: smartradio.ro