Evaluare imagistică, în premieră la Timişoara, pentru monitorizarea riscului de tromboză, la pacientul post-COVID

May 20, 2021 | Stiri

Specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara au iniţiat un proiect, în premieră, prin care pacienţii post-COVID sunt investigaţi imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler, care permite evaluarea fluxului de sânge în timp real şi care ajută la monitorizarea riscului de tromboză la această categorie de pacienţi.

“Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienţilor imobilizaţi o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge). În cazul pacienţilor COVID-19 am depistat numeroase situaţii de embolism pulmonar şi unul din factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă“, a precizat medicul radiolog Antonio Fabian, de la Spitalul “Victor Babeş” Timişoara, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

 


Sursa foto: Spitalul Victor Babeş Timişoara


O ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigaţie imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor şi venelor, atât în cazul membrelor inferioare şi superioare, cât şi la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă şi poate fi executată la patul bolnavului. O asemenea investigaţie imagistică durează între 20 – 30 de minute şi poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

“Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienţi. Prima o reprezintă cei internaţi în spital şi imobilizaţi la pat, vorbim de pacienţii în Terapie Intensivă sau în saloane, şi cei în reevaluare post-COVID. Aceşti pacienţi au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor. În această situaţie, tratamentul acestor pacienţi se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge. Cea de-a doua categorie este a pacienţilor care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, putem să observăm, prin această tehnică, tromboza vasculară şi gradul ei de extindere”, a detaliat directorul medical al spitalului, Diana Manolescu.

 


Sursa foto: Spitalul Victor Babeş Timişoara


Acest aparat vine să completeze spectrul de investigaţii imagistice care sunt realizate în Centrul de Radiologie de Performanţă al Spitalului “Victor Babeş” Timişoara. AGERPRES