Implicarea coagularii si profilaxia anticoagulanta in infectia COVID-19

Mar 23, 2021 | Stiri

Despre afectarea coagularii si de fapt a intregii hemostaze, in infectia cu noul virus SARS-Cov-2, s-a vorbit si s-a scris mult in ultima perioada.

Observatiile au pornit de la nivelul crescut al DDimerilor la pacientii cu forme critice de infectie si desi o explicatie pentru aceasta ar fi procesul infectios-inflamator ca atare (SIC – sepsis induced coagulopathy), s-a banuit de atunci ca hemostaza ar avea un grad de afectare mai important decat in alte infectii virale sau bacteriene. O alta ipoteza pentru nivelul crescut al DDimerilor ar fi aparitia unei coagulopatii intravasculare diseminate (CID), desi criteriile paraclinice sunt incomplete si, in general, sindromul hemoragipar lipseste din tabloul clinic al bolii.

Desi cresterile importante ale DDimerilor, care de altfel se intalnesc in toate procesele infectioase sau inflamatorii, nu pot fi explicate fiziopatologic cu exactitate si nu au putut fi inca comparate cu cresterile din alte infectii virale (ex. virusul gripal), in majoritatea protocoalelor de monitorizare, a fost introdusa testarea DDimerilor si s-a vorbit chiar despre un rol al acestora ca si marker de prognostic negativ in evolutia bolii.

Material integral pe https://srht.ro/

Sursa foto: https://srht.ro/