Oamenii de știință au combinat două metode de tratament cu ajutorul trombocitelor pentru a distruge cancerul

Mar 29, 2021 | Stiri

În ultimii ani au apărut mai multe tehnici noi anti-cancer promițătoare, cum ar fi imunoterapia, care implică supraîncărcarea propriului sistem imunitar al organismului pentru a-l ajuta să țintească mai bine tumorile. Între timp, terapia fototermală (PTT) folosește nanoparticule care se încălzesc și distrug celulele canceroase atunci când sunt expuse la lumină.

Acest nou studiu combină aceste două metode într-un singur tratament, cu ajutorul trombocitelor. În fluxul sanguin, trombocitele au sarcina importantă de a se grăbi să formeze cheaguri atunci când detectează deteriorarea vaselor de sânge. Cercetătorii Universității Academiei de Științe din China (UCAS)  au profitat de acest lucru, creând o buclă de feedback pozitiv modificând trombocitele astfel încât să provoace daune celulelor canceroase, care apoi convocă mai multe trombocite pentru a se alătura luptei.

Pentru a determina ca trombocitele să provoace daune, echipa le-a încărcat cu nanoparticule fototermale sensibile la lumina cu infraroșu, precum și cu un medicament imunostimulatorAceste trombocite modificate sunt introduse în fluxul sanguin al pacientului, iar lumina cu infraroșu se concentrează asupra tumorii. Acest lucru determină ca trombocitele să se încălzească și să deterioreze vasele de sânge, atrăgând mai multe dintre ele către locul respectiv.

În același timp, trombocitele eliberează medicamentul imunostimulator, care atrage atenția sistemului imunitar al organismului. Acest lucru creează un răspuns imun la nivel de sistem împotriva cancerului, ajutându-l să atace nu doar tumora vizată, ci și altele care s-ar putea răspândi prin metastază. Echipa spune că acest lucru ar putea preveni recidivarea cancerului.

Diagrama prezintă modul de funcționare al noului tratament

Ca bonus, daunele cauzate de căldură au creat „proplatete” și mai mici, ceea ce a determinat ca medicamentele să fie transporate mai adânc în tumoare.

Echipa de cercetare a testat tehnica în nouă modele diferite de șoareci și a descoperit că animalele care au primit tratamentul complet s-au descurcat mult mai bine decât grupurile care au primit tratamentul parțial sau deloc. La șoarecii cu tratament complet, dezvoltarea tumorii s-a oprit aproape complet și 100% dintre ei au supraviețuit pentru întreaga perioadă a experimentului. Toți șoarecii din toate celelalte grupuri au murit înainte de jumătatea drumului.

„Aceste rezultate reprezintă o speranță pentru utilizarea acestei noi platforme biomimetice de trombocite în terapii anticanceroase performante și combinate.”

Ma Guanghui, autor al studiului și profesor la Institutul de Inginerie de Procese (IPE) al Academiei Chineze de Științe

 

 

Sursă material & imagine newatlas.com.