Pacienții bolnavi de cancer și infectați cu virusul Covid-19 sunt expuși unui risc crescut de a suferi de evenimente tromboembolice

Sep 24, 2021 | Stiri

Printre pacienții care suferă de cancer, infecțiile cu virusul COVID-19 pot cauza evenimente tromboembolice (ET) care pot pune în pericol viața pacientului chiar și după vindecare. Acest fapt determină necesitatea unor instrumente care să aproximeze riscul producerii ET, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie din 2021.

Anterior, infecția cu virusul Covid-19 a fost identificată drept cauză a creșterii riscului producerii evenimentelor tromboembolice, însă nu a fost aprofundat un studiu asupra situației pacienților diagnosticați cu diferite forme de cancer și infectați cu virusul SARS-CoV-2, grup de pacienți ce prezintă o vulnerabilitate crescută în cazul producerii unor evenimente tromboembolice comparativ cu populația sănătoasă.

În realizarea studiului au fost obținute informații de la persoane infectate în cadrul primului val al pandemiei, dorindu-se a se determina factorii de prognostic pentru evenimentele tromboembolice în timpul și după infecția cu SARS-COV-2 a pacienților diagnosticați cu diferite forme de cancer.

În total au fost incluse informații de la 219 pacienți bolnavi de cancer. Evenimentele tromboembolice au apărut în cazul a 13% dintre pacienți, cu o medie a timpului de apariție a ET după infectarea cu virusul COVID-19 de 12 săptămâni. 52% din evenimentele tromboembolice au fost identificate în perioada de spitalizare a pacienților diagnosticați cu virusul Covid-19, iar 48% dintre ET au fost raportate în cele 12 luni următoare infecției. Printre pacienții diagnosticați cu evenimente trombotice, 68% sufereau de embolism pulmonar, 16% de tromboză venoasă profundă, iar alți 16% de tromboză arterială.

Rata mortalității a fost de 52% în rândul pacienților cu evenimente tromboembolice contra 41% în rândul pacienților fără astfel de evenimente tromboembolice, deși diferența nu a fost semnificativă. Pacienți care dezvoltă ET în timpul spitalizării pentru COVID-19, au avut șanse mai mici de supraviețuire (12 săptămâni contra 52 de săptămâni în cazul pacienților care nu au fost spitalizați).

Multiple analize sugerează că nivelurile serice ale feritinei mai mari de 296 ng/ml au prevăzut posibilitatea producerii evenimentelor tromboembolice. Bolile respiratorii, cancerul metastatic și istoricul evenimentelor tromboembolice au indicat șansele reduse de supraviețuire ale pacientului. În cazul persoanelor care primesc tromboprofilaxie, în timpul spitalizării pentru tratarea infecției cu virusul COVID-19 s-a putut observa din timp o îmbunătățire a stării de sănătate a pacientului, și prin urmare șansele de supraviețuire au fost mai ridicate.

„Evenimentele tromboembolice asociate pacienților care suferă de cancer și infectați cu COVID-19 pot conduce la rezultate fatale.” au precizat autorii studiului. „Riscurile trombotice pot persista și după infectarea cu o formă gravă a virusului, prin urmare ar trebui luată în considerare supravegherea constantă a stării de sănătate a acestora.  Pentru dezvoltarea unui instrument de predicție a riscului pentru ET în cazul pacienților bolnavi de cancer și care sunt infectați cu virusul COVID-19 sunt necesare studii mai cuprinzătoare.

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.hematologyadvisor.com/home/conference-coverage/esmo-2021/cancer-thromboembolic-events-covid19-research-treatment-risk/