Riscul de tromboembolism arterial în funcţie de tipul de cancer

May 7, 2021 | Stiri

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer au un risc crescut de evenimente tromboembolice arteriale, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Asocierea dintre o patologie neoplazică și riscul de tromboembolism venos este bine stabilită, din cauza statusului protombotic indus de neoplasm și de terapia sistemică antineoplazică. Potrivit datelor din literatura medicală, riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și de ocluzie arterială periferică este mai mare în rândul pacienţilor cu cancer decât în populaţia generală. Era așadar necesară evaluarea riscului de tromboembolism arterial în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu o patologie malignă, pentru a trage un semnal de alarmă în rândul medicilor și pentru a îmbunătăţi măsurile de prevenţie pe termen lung.

NECESITATEA MĂSURILOR PREVENTIVE

Utilizând informaţiile din registrele naţionale daneze, datele unui studiu de cohortă ce a cuprins 458.462 de pacienţi cu vârsta medie de 69 de ani, diagnosticaţi cu cancer în perioada 1997-2017, arată că incidenţa cumulată a tromboembolismului arterial a fost de 1,5% în primele șase luni de la diagnostic, comparativ cu cohorta martor, unde incidenţa a fost de 0,76%. La 12 luni, incidenţa cumulată a fost de 2,11% în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, comparativ cu 1,48% în cohorta martor. Riscul de tromboembolism arterial a fost ușor redus atunci când pacienţii au primit terapie anticoagulantă sau antiplachetară după stabilirea diagnosticului (incidenţa cumulată pe șase luni, 1,06%)

 

Material integral pe Viata-medicala.ro