Să înțelegem tromboza

Tromboza este procesul de formare a unui cheag de sânge, cunoscut şi sub denumirea de “tromb”, care se creeaza într-un vas de sânge. Acest cheag de sânge poate bloca sau obstrucţiona circulaţia sângelui în zona afectată şi, totodată, poate provoca complicaţii grave dacă cheagul se deplasează într-o parte importantă a sistemului circulator, cum ar fi creierul sau plămânii.

Tromboza stă la originea a unuia din patru decese, şi totuşi importanţa acestei condiţii este mult subapreciată. Este motivul pentru care în fiecare an se organizează Ziua Mondială a Trombozei, motivul pentru care specialiştii au înfiinţat Societatea Română de Hemostază şi Tromboză şi pentru care unele spitale au înfiinţat un Departament dedicat de Hemostază şi Tromboză.

Tratamentul trombozei

Tratamentul trombozei

Cel mai frecvent și eficient tratament constă în administrarea de anticoagulanți (agenți de prevenire a coagulării), blocând formarea de noi cheaguri. În timp, procesele naturale ale corpului vor începe să dizolve cheagurile care s-au format deja.

Cum prevenim tromboza?

Cum prevenim tromboza?

Deoarece staza sângelui este asociată cu un risc crescut de tromboză, este important ca mișcarea să fie practicată cu regularitate, în mod particular dacă persoanele suspecte sunt cunoscute ca fiind predispuse spre perioade lungi de sedentarism precum șezutul în pat sau într-un avion.