Tratamentul cheagurilor de sânge formate la nivelul creierului în urma vaccinării împotriva COVID-19

Aug 16, 2021 | Stiri

Trombocitopenia imunitară trombotică indusă de vaccin (VITT) este o afecțiune definită de un blocaj la nivelul venelor și o reducere sesizabilă a numărului de trombocite, componente ale sângelui care au un rol important în coagularea acestuia. Cea mai comună și severă manifestare a VITT este tromboza venoasă cerebrală (CVT), afecțiune care se caracterizează prin blocajul la nivelul venelor care alimentează creierul.

Trombocitopenia imunitară trombotică indusă de vaccin asociată cu tromboza venoasă cerebrală (CVT) are o rată de mortalitate foarte mare. CVT neasociată cu o altă boală este o afecțiune medicală serioasă, înregistrând decese în rândul a 4% din pacienții internați în spital. Afilierea celor două afecțiuni, VITT și CVT, a dus la creșterea de șapte ori a numărului de decese în rândul pacienților afectați, ajungând la un procent de 29%. Gradul de mortalitate poate fi explicat prin asocierea celor două afecțiuni, și care favorizează formarea mai multor cheaguri de sânge, atât la nivelul capului cât și în restul corpului.

Un studiu realizat asupra pacienților care suferă de trombocitopenie imunitară trombotică indusă de vaccin în asociere cu CVT sprijină trei metode de tratamente: administrarea de anticoagulanți care nu au la bază heparina, administrarea tratamentelor pentru reducerea nivelului anormal de anticorpi și evitarea creșterii numărului de trombocite din sânge.

Trombocitopenia imunitară trombotică indusă de vaccin asociată cu tromboza venoasă cerebrală este o afecțiune extrem de rară, însă autorii studiului apreciază că riscul asupra sănătății presupus de lipsa vaccinării anti Covid-19 este mai mare decât riscul de a dezvolta VITT.

Material tradus și adaptat de pe: https://medicalxpress.com/news/2021-08-treatment-rare-cases-blood-clotting.html