Tromboza asociată cancerului

Jan 15, 2021 | Informatii pentru pacienti

Tromboembolismul venos (VTE) este o complicație frecventă la pacienții cu cancer. Datele emergente au îmbunătățit înțelegerea trombozei asociate cu cancerul, o cauză majoră de morbiditate și mortalitate. Acestea  indică faptul că pacienții cu cancer au un risc de patru ori mai mare decât populația generală de a dezvolta cheaguri de sânge grave. Este un fapt uluitor; dar este important să știți dacă dumneavoastră sau persoana iubită veţi fi supuşi unui tratament pentru cancer.

Încă din anul 1856, Virchow a descris factorii care predispun la apariţia trombozei venoase şi anume:

  • stază sanguina
  • hipercoagulabilitatea
  • leziunile vasculare.

Asocierea între cancer şi tromboză a fost descrisă în urmă cu aproximativ 150 de ani de către Armand Trousseau. Evenimentele trombotice reprezintă a doua cauză de deces a pacienţilor neoplazici, pe prima poziţie aflându-se efectele directe ale cancerului asupra pacientului (Khorana, 2010).

Un număr mare de studii a evaluat diferenţele în ceea ce priveşte riscul de tromboză între diferitele tipuri de cancere. Multiple localizări tumorale, cum sunt plămânul, creierul, pancreasul, stomacul, ovarul, rinichiul şi limfomul prezintă cea mai puternică asociere raportată cu apariţia trombozei (Agnelli, 1997; Baron et al, 1998).

Informații importante

  • Pacienții cu cancer prezintă un risc crescut de tromboză venoasă și arterială.
  • Riscul de tromboză este determinat și modificat de factori de risc precum intervenţii chirurgicale, spitalizare, infecții și tulburări de coagulare genetice, sau de factori specifici cancerului, incluzând tipul acestuia, histologia și stadiului de malignitate, tratamentului cancerului și anumitor biomarkeri.
  • Un eveniment trombotic venos la un pacient cu cancer are consecințe grave, deoarece riscul de tromboză recurentă, riscul de sângerare în timpul anticoagulării și al ratelor de spitalizare și timpul de supraviețuire este scăzut.

Cu toate că nu sunt cunoscute toate motivele, trei factori principali influențează probabilitatea dvs. de a dezvolta un cheag de sânge, cum ar fi tromboza venelor profunde (DVT), tipul de cancer cu care sunteți diagnosticat, modul în care este tratat și nivelul dvs. de activitate fizică . Anumite tipuri de cancer sunt asociate unui risc mai mare de TVP. Motivele sunt încă neclare.

Acestea sunt: Cancer pulmonar; Cancer renal; Cancer ovarian; Cancer cerebral; Limfom; Cancer pancreatic.

Tratament

Tratamentul VTE la pacienții cu cancer are ca scop reducerea mortalității și morbidității și îmbunătățirea calității vieții.

În timp ce tratamentul dvs. este vital pentru a lupta împotriva cancerului, el poate crește, în acelaşi timp, riscul de cheaguri de sânge. Chimioterapia, un tip de tratament pentru cancer care utilizează unul sau mai multe medicamente în combinație și chirurgia pot deteriora pereții vaselor de sânge afectându-le modul de funcţionare. Acest lucru poate duce și la formarea unui cheag de sânge. Când chimioterapia ucide celulele canceroase, anumite substanțe care pot provoca coagularea sângelui sunt eliberate în fluxul sanguin. Unele tipuri de medicamente pentru chimioterapie sunt mai puțin susceptibile să promoveze coagularea decât altele. Este o idee bună să rugaţi medicul să vă informeze cu privire la orice risc asociat cu tratamentul pe care vi l-ați prescris.

Activitate

Să rămâi activ în timp ce lupți împotriva cancerului poate fi foarte benefic. Te va ajuta să-ţi menții sângele în mișcare prin vene, astfel încât să fie mai puțin probabil să dezvolți un cheag de sânge. Nu  trebuie să începi un regim de fitness extrem pentru a obține aceste beneficii. Poţi începe prin a merge la o plimbare alertă sau să te joci cu copiii. Dacă eşti în repaus la pat, întrebă-ți medicul dacă este bine să te plimbi puțin prin jurul casei. În orice caz, este bine să găsești modalități mici, cu impact redus, de a-ți menține picioarele în mișcare și de a-ți pompa sângele.

Surse:

https://www.worldthrombosisday.org/issue/cancer/associated/thrombosis/

http://www.stetoscop.ro/tromboza-venoasa-la-pacientul-oncologic