Tromboză venoasă asociată spitalizării

Jan 14, 2021 | Informatii pentru pacienti

A fi în spital este un factor de risc major pentru dezvoltarea tromboembolismului venos (VTE). Pacienții cu mobilitate scăzută (din cauza imobilizării la pat sau a recuperării) sau care suferă de traumatisme ale vaselor de sânge (din cauza unei intervenții chirurgicale sau a altor leziuni grave) sunt mai susceptibili să dezvolte cheaguri de sânge.

De fapt, până la 60 % din totalul cazurilor de VTE apar în timpul sau în termen de 90 de zile de la spitalizare, ceea ce o face o cauză principală de deces în spital.

Pentru a preveni VTE, personalul spitalului ar trebui să evalueze pacienții pentru riscul de a dezvolta cheaguri de sânge și să utilizeze proceduri de prevenire și tratament adecvate.

Fapte și cifre

Până la 60 % din cazurile de VTE apar în timpul spitalizării sau după aceasta, ceea ce o face o cauză principală prevenibilă a decesului spitalicesc.

 În U.K, în fiecare an apar peste 32.000 de cazuri de VTE asociate spitalelor.

 În SUA, peste 540.000 de pacienți spitalizați dezvoltă VTE.

 În Australia, 30.000 de cazuri de VTE asociate spitalului apar în fiecare an.

Proceduri cu risc crescut de VTE

Anumite intervenții chirurgicale și proceduri medicale sunt considerate a crește riscul de VTE, inclusiv:

  • Chirurgie ortopedică (de exemplu, chirurgie totală la șold sau genunchi)
  • Chirurgie generală majoră (care implică în special abdomenul, pelvisul, șoldul sau picioarele)
  • Chirurgie ginecologică majoră
  • Chirurgie urologică
  • Neurochirurgie
  • Chirurgie cardiotoracică
  • Chirurgie vasculara periferica majora
  • Chimioterapia pentru tratamentul cancerului

Dacă dumneavoastră sau persoana iubită veți urma oricare dintre aceste proceduri, asigurați-vă că solicitați o evaluare a riscului VTE și vorbiți despre prevenirea cheagurilor de sânge.

 Protocolul intraspitalicesc pentru VTE

Pentru a preveni tromboembolismul pulmonar asociat spitalizării, și morbiditatea aferentă, fiecare spital din întreaga lume ar trebui să stabilească și să aplice un protocol VTE. Protocoalele pot varia în funcție de instituție și de țară, dar ar trebui să includă o evaluare a riscului VTE care este legată de orientările adecvate, de prevenire și tratament. În timp ce unele țări au stabilit protocoale mandatate, majoritatea nu au aşa ceva. Acesta este motivul pentru care campania WTD îndeamnă spitalele, sistemele de sănătate, factorii de decizie și organizațiile de evaluare a calității spitalelor din întreaga lume să facă din protocolul și prevenirea VTE o problemă prioritară privind siguranța pacienților.

Sursa: https://www.worldthrombosisday.org/issue/vte/