Tromboza venoasă. Fapte și cifre

Jan 14, 2021 | Informatii pentru pacienti

Cheagurile de sânge sunt grave? Da. VTE poate provoca probleme care vă pot afecta tot restul vieții. Este posibil să aveți probleme pe termen lung cu respirația, o șansă mai mare de a obține un alt cheag și umflarea care nu va dispărea. În plus:

  • În fiecare an, există aproximativ 10 milioane de cazuri de VTE la nivel mondial
  • În SUA, există 100.000 – 300.000 de decese legate de VTE în fiecare an
  • În Europa, există 544.000 de decese cauzate de VTE în fiecare an
  •  În SUA și Europa, evenimentele legate de VTE ucid mai multe persoane decât SIDA, cancerul de sân, cancerul de prostată și accidentele de vehicule cu motor combinate.
  •  Până la 60 la sută din cazurile de VTE apar în timpul spitalizării sau după aceea, ceea ce o face o cauză principală de deces la spital

Povara economică

În plus față de povara bolii, VTE poate provoca o povară economică globală semnificativă.

Mai multe teste diagnostice și tratamente, ședere prelungită în spital și îngrijire ulterioară – inclusiv VTE recurentă – pot fi extrem de costisitoare. Însă, concentrându-vă pe prevenirea VTE, sistemele de sănătate pot economisi bani, îmbunătăți rezultatele și, în cele din urmă, salva vieți. Unele țări au început deja să pună în aplicare politicile și protocoalele VTE care standardizează – și chiar stimulează – utilizarea spitalelor pentru prevenirea adecvată a VTE.

În U.K., VTE costă Serviciul Național de Sănătate 640 milioane EUR pe an.

În SUA, diagnosticul și tratamentul VTE costă 15,5 miliarde de dolari pe an.

 În Australia, costurile aferente VTE, inclusiv productivitatea pierdută, sunt estimate la 1,72 miliarde de dolari pe an .

Când sunt incluse pierderi de bunăstare (handicap și moarte prematură), costul anual este de 19,99 miliarde USD.

Sursa: https://www.worldthrombosisday.org/issue/vte/