Tromboza venoasă superficială

Jan 15, 2021 | Informatii pentru pacienti

Cunoscută sub numele de tromboflebită,  denumirea medicală completă este  “tromboză venoasă superficială” (TVS) și  presupune inflamația venelor de la suprafața pielii (flebită), normale sau modificate varicos, însoțită de formarea de cheaguri de sânge în interiorul venei (tromb), care poate să obtureze parțial sau total venă. Lezarea pereților venoși, însoțită de anomalii ale fluxului venos sunt condițiile  care favorizează apariția TVS.

Simptomele

 • Apare de obicei ca un cordon roșu, dur, neregulat, dureros a venei situate sub piele, datorat inflamației și trombozei (cheagului de sânge)
 • Durere intensă spontană sau la atingere a zonei  afectate
 • Umflarea zonei unde este situată vena superficială afectată

O formă particulară de tromboflebită este „tromboflebita migrans” , în care, episoadele de flebită se repetă în zone aleatorii ale corpului (fără varice). Tromboza, sau coagularea sângelui, este un mecanism natural de protecție a organismului, care împiedică sângerarea excesivă atunci când corpul este rănit. Cu toate acestea, coagularea sângelui devine o problemă atunci când blochează fluxul sanguin. Tromboza poate fi determinată de multipli factori și poate să apară atât în venele superficiale – tromboză venoasă superficială cât  și  în venele profunde – tromboză venoasă profundă.

Cauze

 • Traumatismele  la nivelul unei vene sau a unei zone cu vene varicoase
 • Leziuni ale peretelui venos secundare administrării intravenoase de substanțe iritante
 • Menținerea îndelungată a unui branule venoase
 • Perioade lungi de inactivitate, cum ar fi plimbări cu mașina sau plimbări cu avionul a persoanelor care au boală varicoasă
 • Femei care folosesc contraceptive sau aflate sub terapie de substituție estrogenică 
 • Deshidratare și traumatism la nivelul venei
 • Tulburări genetice de coagulare a sângelui
 • Neoplasme

Ce se întâmplă dacă nu este tratată?

Poate să evolueze către o vindecare spontană, prin transformarea venei într-un cordon dur, fibros sau  poate evolua, extinzându-se din aproape în aproape, afectând venele din apropiere.

În cazul în care flebita progresează de la nivelul sistemului venos superficial în cel profund,  trombul intravascular se poate extinde  într-o venă profundă, încetinind circulația sau oprind fluxul de sânge și să determine apariția unei tromboze venoase profunde. Netratată poate evolua către  complicația de temut prin riscul mare de deces – edemul pulmonar.  Acesta apare că urmare a desprinderii din cheagul odată constituit, de fragmente care ajung  în cavitățile  cardiace drepte și de aici în plămâni, blocând circulația în vasele pulmonare. Trombii foarte mici pot determina fibroze pulmonare și scăderea capacitații pulmonare, iar cei mai mari, pot obructiona vasele mari pulmonare și pot determina apariția edemului pulmonar acut și chiar decesul.

Diagnosticare

În cele mai multe cazuri, examinarea clinică este suficientă pentru stabilirea diagnosticului.   În cazul suspiciunii unei tromboze venoase profunde  asociată unei alte patologii ce determină creșterea progresivă a volumului  mâinii sau piciorului afectat, este necesara evaluarea  ecografica  Doppler  pentru stabilirea diagnosticului, a unui tratament adecvat și evitarea complicațiilor.

Tratament

Tratamentul  trombozelor venoase superficiale necesită:

Pentru tromboflebita superficiala, usoara, localizata, care apare pe vene varicoase, tratamentul include analgezice usoare, cum ar fi aspirina si ciorapi elastici. Pacientii sunt incurajati sa continue activitatile zilnice. Daca varicozitatile extinse sunt prezente sau simptomele persista, flebectomia segmentului implicat poate fi indicata.

Tromboflebita severa, 
indicata de gradul de durere si roseata si extindere, trebuie tratata prin repaus la pat cu ridicarea piciorului si aplicarea de comprese masive, umede si calde. Ciorapii elastici sunt indicati cind pacientul devine mobilizabil.
Pacientii cu tromboza venei safene lungi sau scurte necesita anticoagulante sau ligaturarea venei.

Complicatiile cuprind:
 formarea de abcese metastatice, septicemia, hiperpigmentarea locala, persistenta unui nodul ferm in tesutul subcutanat, ulcerarea venei in caz de insuficienta venoasa.

Flebita superficiala este rar asociata cu embolismul pulmonar. Persoanele cu tromboza venoasa superficiala nu prezinta o tendința crescuta de a dezvolta tromboza venoasa. Tromboza venoasa superficiala pe de alta parte apare frecvent alaturi de tromboza venoasa profunda, mai ales la pacienții cu ulcerații in jurul gleznelor.

Surse:

https://www.worldthrombosisday.org/issue/superficial/vein/thrombosis/

https://www.romedic.ro/tromboflebita-superficiala